tiistai 17. maaliskuuta 2015

Sotamuistomerkkejä Sallan suunnalla.

Lumen maisemaa on täälläkin mutta sentää pikkuisen yli puolen metrin uutta on tuiskuttanut koko ajan,ja tuuli kuljettaa mahtavia pyörteitä pitkin peltoja.



Sisällää lämpimässä voi muistella mennyttä kesää ja haaveilla tulevasta kesästä.
Kesäkuussa tutustuttiin Sallan seudulla sotamuistomerkkeihin ja muihin nähtävyyksiin siellä.Tosin paljon jäi katsomattakin,toisottavasti toisella kertaa.
Mutta kerronpa muutamasta paikasta missä käytiin.


Sotkan kellari.
Heikki Sotkajärvi perusti 1910-luvulla perheensä kanssa Sotkan kruununmetsätorpan,josta tuli Hautajärven ja Märkäjärven välillä kulkeneitten ihmisten pysähdys- ja levähdyspaikka.
Neuvostojoukot tuhosivat Sotkan rakennukset tavisodassa,mutta kellari säästyi.Talvisodan aikana kellarissa lämmitteli neljä suomalais sotilasta,jotka neuvosto partio yllätti. Kahakassa haavoittui kuolettavasti yksi suomalainen yrittäessään hyökätä kellarista ulos.Loput suomalaiset telkesivät itsensä kellariin,jonne neuvostosotilaat yrittivät tuhota heidät käsikranaateilla.Suomalaiset tukkivat ilmanvaihto torven repuillaan niin,että kranaatit räjähtivät laipiossa eivätkä vahingoittaneet heitä.
Sotkan kellari on entisöity v.1996 ja se sijaitsee lähellä Salla tunturia noin 10 kilometriä Kuusamon suuntaan menevän päätien vasemmalla puolella.




Paikanselän sotamuistomerkki alue


Paikanselässä paljastettiin talvisodan päättymisen muistomerkki v.1971 ja Mannerheimristin ritareitten muistomerkki 1992


Mannerheim-ristin ritari Olavi"Olli" Remes oli Sallan rajavartioston palveluksessa.Remes taisteli eri rintamilla ja ansioitui erityisesti sissitoiminnassa.Ennen sotia hän oli yksi parhaista Suomen talviurheilijoista Toinen Lapin rajavartioston erinomainen taistelija ja sissi oli Mannerheim-ristin ritari Olavi Alakulppi.


Alueella on myös entistetty korsu.




Paikalla on myös vapaaehtoisten ruotsalaisten muistokivi jossa on kaatuneitten sotilaitten nimet
Talvisodan päättyessä rintamalinja oli suunnilllen tämän alimman muistomerkin paikoilla.


Partisaanien uhrien muistomerkki Hautajärvellä.


Salpalinjan bunkkeri Joutsijärvellä



Salpalinjan tankki esteitä entisöitynä.



Tämä postaus on mulla ollut niin kauan tekeillä että keväiset säät ovat jo kurkistelemassa ikkunan takaa.Jatkan aiheesta lisää joku toinen kerta.Kaikille lukijoille iloista kevään odotusta.