lauantai 9. tammikuuta 2016

Omituinen harrastus?? Osa yksi.

Olen usein miettinyt sitä miksi aina olen ollut kiinnostunut hautausmaista. Muistan kun, alle kymmenen v. serkun kanssa mentiin hänen kotikaupunkinsa hautausmaalle illalla, kun alkoi jo olla pimeää.
Ehkä silloin etsitiin jotain jännittävää, istuttiin penkillä ja katseltiin, kun autojen valot vilahtelivat hautakivissä. Muistanetko serkkuseni vielä?Kyllä varmaan.
Kotipaikkakuntani hautausmailla olen kierrellyt pimeällä viemässä tutuille kynttilöitä.
Nyt iän karttuessa oireet eikun pahenee,olen alkanut etsiä kalmistoja.
Niinkuin Akamellaakin. Lapissa olen käynyt useammalla hautausmaalla ja aina niistä löytyy jotain ihmettelemisen aihetta,miksi noin on käynyt ja mitä vaatimaton tai komea muistopaasi kertoo nurmessa alla nukkuvasta ja hänen maallisesta taivalluksestaa...


Esimerkiksi tämä monumentti on kulkenut monet vaiheet virran pohjasta takaisin paikoilleen. Enoni kertomuksen miten hänetkin vietiin riviin hautausmaan laidalle, joka kolmas ammuttiin ilman oikeuden käyntiä ja hänen ihme pelastuksensa. Paikka Varkaus.Ylä Kankun hautausmaa.




















Kansalais sodan aikoja nuo, Ikäviä muistoja veljes vihasta.


Tai Inarin hautausmaan erikoisuuden "pyrkyreitten palstan"minne kullankaivajat on haudattu.




Uuden muistomerkin tuhkatuille.
Huhti Heikin Raakun kalastajan puisen ristin
Ja ylempänä kalmistossa olevan espanjan tautiin kuolleitten haudat.
Tarinoita riittää.








Raja Joosepin elikkä Josef Sallilan hauta Ivalon hautausmaalla.




Kellotapuli Ivalon hautausmaalla.













Kittilän hautausmaa minne on saatettu lepoon paljon Lapin taiteilijoita.Reidar Säretöniemi,Kalervo Palsa,Einari Junttila,Leo Siirtola muutamia mainitakseni.



Kalervo Palsalla itse tekemänsä monumentti.

















Reidar Särestöniemen vaikuttava jaspiskivi paasi.Intiaanipäälikkö Seatlen sanoineen:"Mitä tapahtuu maalle tapahtuu maan lapsille virrat ovat veljiämme eläimet puut ihmiset hengittävät samaa ilmaa
jos eläimet loppuvat ihminen kuolee hengen suureen yksinäisyyteen kaikella on yhteys."

Kävin jälleen kerran Särestössä 2009 ja silloin näin eteisessä lehtileikkeen Reidarin kivestä, tietysti minun oli "pakko" nähdä se, ja etsiä täytyi sanoin, että menköön koko päivä, mutta pois en lähde ja aina etsintä palkitaan.





Vaikuttava saksalaisten sotilaitten mausoleumi Rovaniemen Norvajärvellä.

Vanha Akamella todella hienolla paikalla joen rannalla hietatievassa.




Akamellassa vain muutama risti ja muistokivi.



Kaikki vanhat muistomerkit joita tarinan mukaan oli lähes jokaisella.ovat hävinneet vuosisatojen mittaan.Kerroinkin tästä aiemmassa plokissani Akamella.



Leppävirran vanha hautausmaa kirkon vieressä on todella rauhallinen ja komea jylhine kuusineen
Höyrylaiva Louhen muistokivi ja laivan mukana hukkuneitten muistokivet.Paljon paljon muuta.











Tässä jo tulevaa kesää ajatellen olen suunnitellut uusia hautausmaa matkoja,kyllä netistä on iso hyöty monen paikan ohi olen ajanut ihan läheltä mutta kun ei tiedä niin ei osaa kääntyä sivutielle.
Tosin nykyään jotenkin aina huomaa kilven hautausmaa,mistä siten johtuneekin.Harrastus se kai on tämäkin.Vai liekkö niinkuin mummoni aikoinaan sanoi "Maa kutsuu puoleensa"
Paljon näyttäisi toistoa olevan mutta mutta eniten minuun vaikuttaneet ensin.Aion vielä jatkaa aiheesta.Kirjoitellaan.

3 kommenttia:

  1. Tavattoman kiinnostava postaus. Et varmaan ylläty, kun kerron, että kuulun samaan sarjaan kanssasi. Melko monet näistä hautakivistä ovat tuttuja minulle myös.
    Akamellaa toissa kesänä etsittiin, van jäi löytymättä, mutta kyllä se vielä löytyy. Saksalaisten mausoleumi NOrvajärvellä oli vaikuttava kokemus. Suorastaan herkistyin, kun näin parin hautakiven päällä tuoreet kukkaset.

    VastaaPoista
  2. Hei, etsiskelin kuvia Leppävirran hautausmaasta ja päädyin blogiisi. Olisikohan mahdollista käyttää tuota kuvaa, jossa valkoinen aita ja portti ja jotain noista muistomerkeistä? Hautausmaalle järjestetään syksyllä opastettu kävelyretki, jota mainostaisin somessa ihan tässä lähiaikoina.

    VastaaPoista
  3. Kalervo Palsan hautamuistomerkin on suunnitellut kuvanveistäjä Pekka Pitkänen.

    VastaaPoista